Wat is Yoga?

Yoga is een allesomvattende levenswijze waarvan de oorsprong ligt in India en al vele duizenden jaren wordt beoefend. Yoga is het oudste systeem van persoonlijke ontwikkeling in de wereld. Het omvat zowel lichaam, geest als ziel. De oude Yogi's hadden een diepgaande kennis van hetgeen de mens nodig heeft om in harmonie te kunnen leven met zichzelf en met zijn omgeving. Zij zagen het fysieke lichaam als een voertuig met de geest als zijn bestuurder. Rekening houdend met de relatie tussen lichaam en geest, ontwikkelden de Yogi's een unieke methode om deze in balans te houden. Yoga is een methode die alle bewegingen die nodig zijn voor de fysieke gezondheid, combineert met ademhalings- en meditatietechnieken die garant staan voor de gemoedsrust. Yoga kent vele vormen. Hatha Yoga is de vorm die bij Yoga Ilse in Helmond wordt gegeven.

Hatha Yoga

De term 'Hatha' bestaat in het Sanskriet uit 'Ha' = zon en 'Tha' = maan. Dit verwijst naar het evenwicht tussen ogenschijnlijk tegengestelden. Twee polariteiten worden in volkomen harmonie samengebracht. Het één kan niet zonder het ander bestaan, zoals de dag niet zonder de nacht en positief niet zonder negatief. Hatha Yoga wordt ook wel gezien als een brug tussen de wereld van binnen en buiten, tussen lichaam en geest, tussen denken en voelen, tussen inspanning en ontspanning, tussen lenigheid en kracht en tussen het materiële en het spirituele. Het uiteindelijke doel is om de eenheid, balans en harmonie te vinden.

"Yoga leert ons te genezen wat we niet hoeven te verdragen, en te verdragen wat we niet kunnen genezen."   B.K.S. Iyengar